Inlägget gjort

Maizenaslajm blir som kvicksand

Recept på slajm av maizena och potatismjöl

 

Det är populärt att tillverka slajm av maizena- eller potatismjöl och vatten. Här är det stärkelse från dessa ämnen som aktiveras. Dessa stärkelsemolekyler påminner om trådar och blandas dessa med vatten i rätt blandningsförhållande, bildas en vätska med spännande egenskaper. Den uppför sig som kvicksand! Rör ni sakta i den är den mjuk och formbar, men rör ni hårt i eller slår på den blir den till ett fast ämne. Här kan ni lära er skillnaden på fasta ämnen och vätskor.

Maizenaslajm är ganska söligt så lek med det på en plats där ni kan söla.

Så här tillverkar du en portion maizenaslajm:

Du behöver

 • Maizena
 • Vatten
 • En bunke

Gör så här

 1. Bestäm dig för vad som ska vara en del. Det kan t.ex. vara en deciliter, en kopp eller en matsked.
 2. Häll 2 delar maizena i en bunke.
 3. Tillsätt 1 del vatten och rör om ordentligt.

Slajmet har rätt konsistens om det är flytande när du rör försiktigt och blir hårt när du pressar på det. Du kan finjustera med vatten och majsenamjöl tills du får rätt konsistens.

Det är roligt att utforska hur detta slajm uppför sig när du slår och trycker på det jämfört med när du låter det rinna fritt. Det är faktiskt möjligt att skapa en illusion av att du kan gå på vattnet, om du fyller en stor behållare med sådant slajm. Om du trampar hårt blir slajmet till fast mark under fötterna.

För att förstå hur mjöl och vatten kan växla mellan att vara en vätska och ett fast ämne måste vi föreställa oss vad som händer på molekylnivå. När vi trycker hårt på blandningen pressar vi stärkelsemolekylerna runt vattenmolekylerna och det uppstår en hård, kristalliknande struktur. När vi tar bort trycket kan vattnet återigen rinna genom stärkelsen och vi får en vätska.

Häll inte ner slajmet i diskhon eftersom det kan täppa till rören. Kasta det hellre i soporna eller i komposten.

2 reaktioner på ”Maizenaslajm blir som kvicksand

 1. Var gör man av slajmet när man lekt kart?? Ni har ju skrivit: ”Häll inte ner slajmet i diskhon eftersom det kan täppa till rören. Kasta det inte heller i soporna eller i komposten.”

  1. Hej,
   Det har blivit en felskrivning här , Detta slimet kan kastas i soporna eller komposten!
   ha en fin dag!
   mvh Daniel
   Forskarfabriken

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *